Wednesday, 6 February 2013

Pengembaraan Kehidupan

Bismillahirrahmanirrahim ,,, 


Setelah sekian lama aku membiarkan blog ini kekosongan , kesunyian tanpa sebarang post . Akhirnya datang ilham untuk aku menulis kembali . 


Sibuk ?? Tidak .
Tidak punya waktu ?? Tidak juga .
Dah tu ?? Kenapa berhabuk blog ni ?? 
Malas mungkin .. Ntah . Hanya Allah yang tahu .

Masa cuti yang aku penuhkan dengan bermusafir , membaca dan segala macam benda yang boleh dilakukan ketika cuti . Heh . Akhirnya menimbulkan satu ilham yang dianugerahkan oleh Allah untuk terus difikirkan oleh akal yang dikurniakan olehNYA .

Aku terasa amat cemburu kepada mereka-mereka yang ' BERMUSAFIR ' dalam hidupnya . Bermusafir kearah kebaikan . Kearah yang lebih baik . Mungkin hidayah Allah itu lambat sampai kepada mereka atau mereka sendiri yang malas ingin memulakan pencarian HIDAYAH itu sendiri . Mungkin ~ 


Betul la macam apa yang disebutkan . Hati itu Allah yang pegang , bukannya orang . Hidayah dan petunjuk itu Allah yang bagi bukannya orang .


Tetapi aku tetap cemburu . Kerana mereka lebih mengenali Allah selepas daripada pemusafiran mereka . Mereka lebih dekat kepadaNYA . Lebih banyak amal yang mereka kerjakan . Makin terisi setiap langkah-langkah perjalanan kehidupan mereka dengan mengingati tuhan . 


Sedangkan aku ?? Hari-hari berada dikalangan mereka yang baik-baik ,, berada didalam linkungan biah islamiah ,, Tapi kegusaran terus bermain dibenakku .. 


Gusar , aku terlampau selesa berada di zon " islamik " sehingga aku menggabaikan amal-amal yang kecil .

Gusar, aku semakin jauh daripada Allah kerana berasa selamat dengan biah islamiah .

Gusar , Risau , Cemburu , berkumpul menjadi satu .

Aku akui semua orang sebenarnya sama saja , tidak ada beza . Tapi kehendak diri sendiri yang sebenarnya
mampu buat kita jadi luar biasa .


Bold sikit ayat " KEHENDAK DIRI SENDIRI YANG SEBENARNYA MAMPU BUAT KITA JADI LUAR BIASA " Ya . Tapi tidak semudah itu untuk kita menjadi seorang yang luar biasa . Tanpa ujian ?? Tanpa Dugaan ??

Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: “Kami beriman”, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?


- Al -ankabut : 2 -

Heh . Terkadang aku lemas jugak la dalam gelora ujian yang Allah bagi ni . Lemas tanpa air . Aku sedaya upaya berenang selamatkan diri .. Tapi lemas jugak ,, Nasib ada yang sudi selamatkan aku . Alhamdulillah ..


Ada juga keiginan untuk bermusafir .. Sedang mencari teman . Juga sedang menanti rezeki dari tuhan .


Kerana ... 


Dan barang siapa yang menghendaki kehidupan Akhirat dan berusaha kearah itu dengan sungguh-sungguh sedang ia adalah mukmin , Maka mereka itu adalah orang-orang yang usahanya dibalas dengan baik .

- Al - Israa' : 19 -Tapi , aku tetap cemburu terhadap mereka . Mereka yang sudah bermusafir . Baik musafir secara internal atau external . 

Pemusafiran secara external ini juga boleh menambahkan ilmu , kerana bumi Allah itu luas dan ilmunya juga luas dan alam adalah guru yang paling hebat dalam mengajarkan ilmuNYA . 


Sungguh telah berlalu sebelum kamu sunnah-sunnah ( ALLAH ) kerana itu berjalanlah kamu kesegenap penjuru bumi dan perhatikanlah bagaimana kesudahan orang yang mendustakan rasul-rasul .

- Al - imran : 137 -Semoga ....

Aku lebih dekat kepadaNYA .

Itu Harapan aku .

Juga Impian aku .


Life is full of changes . And Surprises . And inexplicable(s) .
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...