Sunday, 7 August 2011

Berikan Aku Peta Kehidupan Itu !


Sering kali aku terdengar keluhan sahabat-sahabat yang menjalankan misi dakwah ini.

Sungguh ! sungguh lelah mereka melihat kelakuan-kelakuan saudaranya dimuka bumi ini.Mereka beraksi seolah-olah dunia akan utuh buat selama-lamanya.

Lantaran itu,ayuhlah kita sama-sama mmemegang tangan mereka.Pimpin mereka pulang ke jalan yang lurus.Walaupun kita terpaksa melalui denai-denai yang bakal mengundang luka kecil dalam kembara dakwah ini.

Hanya luka kecil sahabat.Yang mana mempunyai penawar yang sangat kita idam-idamkan selama ini.Bukan hanya kita yang mengidamkannya bahkan saudara-saudara kita yang lain juga mengiinginkannya.


Cuma,saudara kita itu tersilap dalam mengatur langkah , tersalah membaca peta kehidupan yang dijumpai. Tapi aku yakin,pasti mereka ada kesedaran untuk melakukan perubahan itu !Jadi,janganlah kita lelah untuk mengajak mereka kearah itu.Terus hulurkan tanganmu .. hulurkanlah disaat mereka sedang buntu,disaat mereka keliru.

Jika kalian lelah,siapa lagi yang bisa membawa mereka ?? siapakah yang peduli dengan mereka ??


Jangan biarkan hidup saudaramu terumbang ambing dek keliru jalan yang manakah harus mereka lalui .Kuatlah sahabat dalam mengharungi karenah-karenah mereka.Bimbinglah saudara-saudramu itu dengan caramu sendiri.

Sudah menjadi lumrah jika kita tersadung,terjatuh dan rebah . Tapi,bangkitlah kembali duhai temanku.Teruskanlah langkahmu itu.Walaupun kau terpaksa bertatih,kalian terpaksa merangkak sekalipun dalam meneruskan perjuangan ini . Lakukanlah !Yakinlah dengan janji Allah . Yakinlah dengan khabar gembira yang telah Allah nyatakan dalam kitab suciNYA.

Allah tidak memandang remeh dengan usaha yang telah hamba-hambanya lakukan . percayalah !SELAMAT BERMUJAHADAH SAHABAT ...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...