Wednesday, 3 August 2011

siapakah bakal bergelar juara ??Diantara dua,yg manakah bakal mengondol gelaran juara dalam pertandingan perlumbaan kehidupan yang dijalankan sejak penciptaan roh dan penamatnya akan berlaku bila-bila masa mengikut kehendak pengadil dalam pertandingan kehidupan ini. yang kononnya perjalannya panjang dan masih banyak waktu lagi untuk menjalaninya.

DUNIA ATAU AKHIRAT ???

Pada zaman yang kononnya zaman moden ini umat manusia atau lebih dikenali sebagai hamba Allah ini lebih cenderung memikirkan bagaimanakah caranya mereka dapat mengaut keuntungan yang ada pada bumi ini tanpa memikirkan tentang bekalan apa yang akan mereka bawa nanti untuk ekspedisi mereka menuju alam akhirat.Walau hanya sekelumit,tidak ada ruang dibahagian otak merekauntuk memikirkannya.Buktinya,manusia zaman kini sering berlumba untuk mendapatkan sehelai kertas yang bernama 'sijil' tanpa menghiraukan tentang akhirat mereka walaupun secebis!

Jika dipandang dari sudut yang lain,perkataan sijil itu sendiri menyamai dengan nama sebuah neraka iaitu 'NERAKA SIJJIL'.

Benar,semua itu ialah ilmu Allah.. persoalannya, sejauh mana ilmu Allah itu digunakan untuk  mengingati Allah kembali ??

Kebejatan akhlak remaja masa kini menunjukkan lagi bahawa akhirat telah dibelakangkan oleh mereka sama sekali!

Jadi, alangkah indahnya jika siswa dan siswi menitik beratkan hal ukhrawi mereka dalam mereka sibuk berjuang demi sehelai kertas ini.Tak rugi apa-apa pun!

Memetik sebuah kata-kata sahabat ..

JIHAD IS NO.1 BUT ACADEMIK NOT NO.2!!


Ibu bapa juga tidak kurang hebatnya membangga diri apabila anak-anak mereka mendapat 'sijil PHD' sedangkan Perasaan Hasad Dengki bermaharajalela ditaman hati.

Sifat yang sudah menjadi lumrah dikalangan manusia.Apabila berkumpul ...

Anak saya ada sijil itu ..
Anak saya ada sijil ini ..
Anak saya gaji banyak ini ..
Bla .. bla .. bla ..

Bila mana anak-anak mereka melakukan sesuatu yang agak memalukan ..

Eeee.. anak sapa la tu ??!
Eh, tu bukan anak saya .. salah orang tu ..

**********ummat akhir zaman *******

Bagaimana pula dengan mereka yang cenderung dalam menuntut ilmu tanpa sijil ini ??

ya!tepat sekali jawapan anda !

Mereka akan dipandang serong ..
dipandang enteng ..
Dipandang senget ..

Dan segala pandangan yang negatif dari mereka-mereka yang mengelar diri mereka sbagai insan yang up to date and open minded bakal menjadi santapan mereka dalam mejamu selera dimedan dakwah yg penuh berliku ini.

Bagi mereka yg mengamalkan sistem kehidupan up to date ini memandng mereka-mereka yg berjuang dimedan dakwah ini sebagai seorang yang

Ketinggalan zaman ..
Susah untuk mendapat kerja dengan gaji yang besar ..
Dan juga dipandang sebagai seorang yang tidak mempunyai masa depan !

Tetapi,sejauh manakah kebenaran yang dilemparkan oleh mereka itu ??

Nah! dunia kini telah membuktikan bahawa segala peraturan dan polisi yang telah ditetapkan oleh syariat islam sangat berguna didalam sesebuah negara .

Sistem perbankan dunia sekalipun mengakui bahawa mereka akan menggunakan sistem perbankan islam dalam pengurusan mereka.

Namun bagaimana pula mereka mahu mengelelokan sistem tersebut tanpa bijak pandai dari kalangan mereka yg mandalami ilmu itu sendiri??

Adakah mereka akan menghantar seorang wakil untuk belajar selama 4tahun untuk mendalami ilmu islam ini ??

Adakah mempelajari ilmu yang telah ditetapkan Allah itu semudah mempelajari ABC dan 123??

Sedangkan para ulama' islam sahaja mempelajari sesuatu ilmu yang dikuasai oleh mereka selama bertahun-tahun dan juga sepanjang hayat mereka .

Adakah dapat seseorang itu menguasai sesuatu ilmu yg baru dengan hanya beberapa tahun sahaja??

Tetapi itulah dia sistem yang diperkenalkan oleh orang kafir dalam institusi-institusi pengajian tinggi dinegara kita.

Mereka telah meletakkan had dalam menuntut ilmu seperti diploma 3tahun,master 4tahun dan seterusnya.Apabila sesorang sudah mencapai tahap pelajaran yang tinggi seperti master atau PHD,mereka akan berfikir bahawa mereka sudah kaya dengan ilmu pengetahuan.Dan fikiran yang seterusnya bagi mereka-mereka ini ialah bagaimana pula caranya untuk mereka mendapatkan pekrjaan dengan tahap ilmu mereka tanpa berfikir dimana lagi mereka boleh menuntut ilmu .Sedangkan agama islam menuntut ummatnya supaya menuntut ilmu hingga ke liang lahad.

Sebagaimana sabda Nabi Muhammad:


TUNTUTLAH ILMU DARI BUAIAN HINGGA KE LIANG LAHAD

 
Secara rasionalnya,patutkah manusia kini meletakkan agama sebagai carta yang paling bawah dalam kehidupan mereka ??

Hakikatnya,agama dan kehidupan tidak dapat tidak untuk kita pisahkan ...Tentukanlah jalan hidupmu ...
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...